Superfoods – 10 produktów o cennych wartościach odżywczych
Wszystkie produkty spożywcze zawierają wartości odżywcze – niektóre mają ich więcej, inne nieco mniej. Największe skarby zawarte są jednak właśnie w superfoods – prawdziwych zdrowotnych bombach. Czym są, co zawierają i jak wprowadzić je do diety? O tym opowiemy poniżej.
Co to jest superfood?
Superfoods to produkty, które w naturalnej, nieprzetworzonej postaci odznaczają się znaczną wartością odżywczą. Wprowadzone do diety pozwalają uzupełnić je o przeciwutleniacze, niezbędne makroskładniki, witaminy, minerały czy błonnik. Superfoods oddziałują na wiele aspektów zdrowia, wspomagając kompleksowo funkcjonowanie organizmu. Należy podkreślić, że nawet najlepsze superfoods muszą być składnikami zbilansowanej diety – wówczas zadziałają najlepiej.
Superfoods – korzyści
Obecność większości superfoods w diecie człowieka pozwala wprowadzić do diety wiele niezbędnych składników odżywczych. Superfoods mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krwionośnego, dostarczają wielu niezbędnych mikroelementów oraz przeciwutleniaczy.
Produkty superfood
- Jagody acai – usprawniają krążenie krwi, dzięki czemu mniejsze jest ryzyko chorób wieńcowych i zatorów. Usprawniając krążenie, pomagają redukować poziom złego cholesterolu. Błonnik w nich zawarty usprawnia trawienie i przemianę materii. Acai mają też działanie pobudzające i wzmacniające odporność.
- Jagody goji – bogate źródło witamin E, C, A oraz tych z grupy B. Są też bogatym źródłem antyoksydantów, co pomaga zatrzymywać procesy starzenia. Zawierają aż 18 cennych aminokwasów, których organizm ludzki nie jest w stanie samemu wyprodukować. Poza tym są bogatym źródłem kwasów omega-3 i tłuszczów nienasyconych.
- Żeń-szeń syberyjski – wzmacnia odporność, pomaga leczyć choroby osłabiające układ immunologiczny. Doskonale pomaga radzić sobie ze stresem, wpływa na sprawność fizyczną, pomaga wzmacniać też osoby w terapii nowotworów, która często bywa wyniszczająca. Żeń-szeń najlepiej spożywać surowy, np. starty i zaparzony. Smakuje łagodnie, gorzko-słodko, i ma drzewny zapach. W wielu miejscach da się kupić też ekstrakty z żeń-szenia, które są też dodawane do wielu produktów nie tylko spożywczych, ale też kosmetycznych.
- Aloes – naturalny antybiotyk, bogate źródło aminokwasów, enzymów i minerałów. Doskonale nawilża, przez co często wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym – łagodzi oparzenia i przeciwdziała problemom skórnym. Warto pić wszelkie soki i wody aloesowe – odkwaszają organizm i zapobiegają problemom żołądkowym.
- Algi – pomagają regulować ciśnienie krwi, chronią przy tym serce. Wiele z nich zawiera mnóstwo wapnia – nawet dziesięciokrotnie więcej od mleka. Algi pomagaj też oczyszczać organizm z toksyn. Zawarty w nich błonnik zapobiega zaparciom i usprawnia metabolizm. Więcej na ten temat znajdziesz w artkule – Jak błonnik wpływa na zdrowie?
Polskie superfoods
Nie tylko produkty zagraniczne i egzotyczne są doskonałymi superfoods. Na to miano zasłużyło też wiele warzyw i owoców popularnych i uprawianych w Polsce. Do naszego zestawienia wybraliśmy te najpopularniejsze – łatwo je kupić, dzięki czemu ich wprowadzenie do diety jest bardzo proste. Na dodatek przyrządzenie ich nie jest trudne – niektóre je się surowe, inne najlepiej gotować na parze. Mogą służyć jako bazy lub dodatki do codziennych dań – warto na przykład dodawać superfoods do koktajli czy deserów.
Do najlepszych polskich superfoods należą:
- Czosnek – przebogate źródło wielu składników odżywczych: flawonoidów, cukrów i aminokwasów. W jednym ząbku kryje się wiele witamin, m.in. C, B1, B2, PP, ale też rzadkie minerały jak kobalt, chrom i nikiel. Szczególna cecha, która mówi o jakości czosnku, jest jego ostry, charakterystyczny zapach pochodzący z allicyny. To ona jest głównym źródłem właściwości bakteriobójczych czosnku i to dzięki niej jest on stałym elementem tradycyjnej polskiej medycyny naturalnej.
- Brokuły – niepozorne warzywo, które wykazuje silne właściwości antynowotworowe. To zasługa sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Zapobiega przed rakiem prostaty, piersi, jelita grubego czy płuc – należy jednak odpowiednio je przyrządzać. Brokuł powinien być zblanszowany wodą o temperaturze 76° i gotowany na parze przez około 3-4 minuty.
- Jabłka – zwłaszcza skórka i gniazda nasienne są bogate w pektyny, które pomagają oczyszczać organizm i regulują pracę jelit. 2-3 jabłka zjedzone dziennie skutecznie obniżają też poziom cholesterolu. Witamina C zawarta w jabłkach ma także udział w syntezie kolagenu, dzięki czemu pomaga zachować młody wygląd, ale też zdrowe i mocne naczynia krwionośne. Jabłka zawierają też odkwaszający potas oraz żelazo. Więcej informacji w artykule: Dlaczego warto jeść jabłka?
- Szpinak – wiele jego zdrowotnych właściwości pochodzi z przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten, witamina C czy luteina. Zdrowotne wartości szpinaku docenione zostały już w starożytnej Persji. Do Europy trafiła przez Hiszpanię. Dzięki przeciwutleniaczom – beta-karotenowi, witaminie C i luteinie działa antynowotworowo. Magnez zawarty w szpinaku wpływa na pracę układu nerwowego, a potas pomaga regulować ciśnienie krwi. Oba te pierwiastki wspierają pracę serca.
- Orzechy – mimo iż dość kaloryczne, to najzdrowsze wśród wszystkich bakalii. Zawierają zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób serca. Są też niezależnie od gatunku bogate w witaminę E oraz te z grupy B, dzięki czemu poprawiają pracę mózgu oraz kondycję skóry. Orzechy dostarczają też białka oraz wielu minerałów jak chociażby magnez, żelazo czy wapń. W większości orzechy obniżają cholesterol (uwaga na kokosy – zawierają zbyt wiele nasyconych kwasów tłuszczowych).
Podsumowanie
Superfoods – niewielu wie co to jest, często kojarzone się z bardzo egzotycznymi produktami. Okazuje się, że są popularne i łatwo dostępne również w Polsce, o znacznych wartościach odżywczych. Wiele z nich towarzyszy nam w codziennej diecie – to bardzo dobrze, ponieważ mogą doskonale wpłynąć na nasze zdrowie.
Poszukując planu żywieniowego, który będzie obfitował w zdrowe, nieprzetworzone produkty, warto wziąć pod uwagę diety pudełkowe od Suvibox. Dieta DETOX opiera się na warzywach i owocach i pomaga oczyszczać organizm, a dieta Dash zapewnia w pełni naturalne produkty. Dodatkowo nasze dania przygotowujemy metodą sous-vide – pozwala ona zachować maksimum składników odżywczych w produktach.