4.4/5 - (5 votes)

Jakie mleko jest najzdrowsze? To pytanie zadaje sobie coraz więcej osób – zwłaszcza ze względu na coraz bardziej świadome podchodzenie do spożywania produktów odzwierzęcych, ale również z uwagi na coraz szerszą diagnostykę alergii pokarmowych i coraz większą dostępność produktów alternatywnych dla klasycznego mleka krowiego. W poniższym tekście przedstawimy zalety i wady picia tradycyjnego mleka i jedzenia produktów mlecznych, a także opowiemy o rozwiązaniach, które mogą zastąpić w diecie mleko krowie. Jeśli chcesz więc dowiedzieć się, jakie witaminy ma mleko, dlaczego warto je pić i kiedy należy z niego zrezygnować, to zapraszamy do lektury!

Czy mleko UHT jest zdrowe?

Mleko krowie, które możemy kupić w sklepach, to przede wszystkim mleko pasteryzowane oraz mleko UHT. Co to oznacza? Zarówno zwykła pasteryzacja, jak i metoda konserwacji UHT (Ultra High Temperature – sterylizacja w 135-150 stopniach Celsjusza) mają na celu przedłużenie świeżości produktu oraz pozbycie się z niego różnego rodzaju bakterii czy innych drobnoustrojów, którymi mleko mogło zostać zanieczyszczone po udoju. Jeśli zastanawiasz się więc, czy mleko UHT jest zdrowe – lub czy zachowuje swoje właściwości po poddaniu obróbce w wysokiej temperaturze – to odpowiedź jest oczywiście twierdząca. Warto jednak wiedzieć, że przy sterylizacji UHT mleko traci nieco więcej wartości odżywczych, niż w przypadku pasteryzacji (straty te szacuje się jednak na mniej niż 10% i dotyczą one przede wszystkim witamin zawartych w mleku).

Sprawdź również inne fakty i mity od dietetyków i trenerów personalnych Suvibox:

Jakie witaminy ma mleko?

Po pasteryzacji czy procesie sterylizacji UHT nadal znajdują się w nim witamina A, witaminy z grupy B, a także małe ilości witaminy C. Oprócz tego mleko krowie jest dobrym źródłem białka, a także wapnia (które wbrew różnym opiniom wchłania się w około 30% do organizmu, co i tak stanowi dobry wynik) oraz tłuszczu. Zgodnie z zaleceniami, dla uzupełnienia wszystkich składników mineralnych, dorosły człowiek powinien wypijać 2 szklanki mleka dziennie (lub spożywać 2 szklanki produktów mlecznych) w ciągu dnia. Niestety, nie każda osoba ma taką możliwość.

Jakie mleko zamiast krowiego? Rodzaje mleka alternatywnego

Spożywanie mleka krowiego z pewnością nie będzie możliwe dla trzech grup osób: tych, które całkowicie rezygnują z produktów odzwierzęcych w swojej diecie, pacjentów uczulonych na białka mleka krowiego (taka alergia częściej występuje u dzieci, jednak zdarza się również u dorosłych), a także cierpiących z powodu nietolerancji laktozy. Na szczęście obecnie na rynku spożywczym dostępne są zdrowe alternatywy właśnie dla takich konsumentów.

No post found

Czy mleko bez laktozy jest zdrowe?

Mleko bez laktozy produkuje się z mleka krowiego, dodając do niego laktazę – enzym pomagający strawić laktozę przez ludzki organizm, który zazwyczaj ma z tym problem. Mleko bez laktozy jest bogate w te same składniki, w jakie bogaty jest jego tradycyjny odpowiednik. Jeśli więc chcesz spożywać produkty mleczne, ale zawartość laktozy powoduje u Ciebie kłopoty trawienne (najczęściej są to bóle brzucha, gazy i biegunki), to produkty bez laktozy będą doskonałym wyjściem!

Czy mleko sojowe jest zdrowe, czyli słowo o mlekach roślinnych

Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, chcące wykluczyć z diety produkty odzwierzęce lub nie tolerujące laktozy, mają w asortymencie sklepów spożywczych szeroki wybór mlek roślinnych – stworzonych ze zbóż czy orzechów. Jedną z popularniejszych propozycji jest mleko sojowe (nazywane również napojem sojowym) oraz wykonane z niego przetwory, takie jak śmietanki, jogurty czy serki kanapkowe. Mleko sojowe dostarcza do organizmu głównie białko, ale również tłuszcze i węglowodany. Aby stanowiło pełnowartościowe uzupełnienie diety, warto z pewnością wybierać takie, które zostało wzbogacone w wapń.

Innym, popularnym produktem roślinnym jest mleko kokosowe. Powstaje ono poprzez zalanie gorącą wodą miąższu kokosa. Jest bardzo gęste, dlatego raczej nie pije się go samodzielnie, ale z powodzeniem można stosować je do zagęszczania azjatyckich sosów i zup, ale również do przygotowywania wegańskich deserów. Czy mleko kokosowe jest zdrowe? Zawiera przede wszystkim bardzo dużo tłuszczu (jest w końcu stworzone z miąższu orzecha kokosowego), a także dużo witamin i minerałów. Ze względu na dość wysoką kaloryczność, warto wykorzystywać je w kuchni sporadycznie, do przygotowywania konkretnych przepisów.

Na rynku dostępne są również mleka zbożowe, a najpopularniejsze z nich to mleka ryżowe i owsiane. Obie propozycje zawierają niewiele białka i tłuszczów, co sprawia, że dobrze sprawdzą się w diecie osób odchudzających się (są niskokaloryczne). Dodatkowo, ze względu na obecność błonnika, wspomagają trawienie i pobudzają perystaltykę jelit, co ułatwia wypróżnianie. Należy jednak pamiętać, że zarówno mleko owsiane, jak i ryżowe nie zawierają wiele składników odżywczych. Co prawda dostarczają do organizmu witaminy z grupy B czy nieznaczne ilości witaminy E i K, a także niektóre pierwiastki niezbędne do prawidłowo funkcjonowania układów i narządów (cynk, magnez, potas, sód i inne), jednak – jeśli ma się wybór – warto wybierać warianty wzbogacone o wapń, witaminy i składniki mineralne.

Mleko to również składnik wielu naszych dań w cateringu dietetycznym, występuje w jadłospisie na przykład jako jaglanka na mleku kokosowym z musem malinowym w diecie bez glutenu i nabiału, owsianka na kawie zbożowej i mleku kokosowym z pieczonym jabłkiem w diecie detox czy gryczanka kakaowa z daktylami i świeżą figą na bazie mleka spożywczego w diecie niskowęglowodanowej. Sprawdź nasze menu i porównaj dania z innymi dietami, by wybrać najlepszą dla siebie.

Oceń ten post:
4.4/5 - (5 votes)