5/5 - (1 vote)

Rola nabiału w diecie jest niezwykle istotna – powody dla rezygnacji z niego muszą zatem również być bardzo ważne. Jakie to powody? Czym grozi nieodpowiedzialna rezygnacja z nabiału i czym go zastąpić, by nie spowodować w swoim organizmie problemów zdrowotnych? O tym wszystkim piszemy poniżej.

Role nabiału w diecie konwencjonalnej

Nabiał w diecie konwencjonalnej pełni istotne role ze względu na bogaty skład. Wśród najważniejszych są łatwo przyswajalne białko, wapń, witaminy z grupy B oraz wpływające na działanie jelit bakterie kwasu mlekowego. Co ważne, te istotne składniki są nie tylko domeną mleka, ale też jego przetworów. O wiele zdrowsze są jednak naturalne produkty mleczne, niewzbogacone o dodatki smakowe, które najczęściej są oparte na aromatach, barwnikach i cukrze. W przypadku diety konwencjonalnej zalecane jest spożywanie nabiału nawet 2–3 razy dziennie. Pokryją one m.in. 80% dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń.

Skoro nabiał pełni tak istotne role i dostarcza wielu składników odżywczych, to kto i dlaczego miałby z niego rezygnować?

Kiedy należy zrezygnować z nabiału?

Odstawienie nabiału jest niezbędne w przebiegu niektórych chorób i nietolerancji pokarmowych. Wśród nich są m.in.

  • nietolerancja laktozy i białek mleka krowiego,
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
  • niedoczynność tarczycy,
  • choroba Hashimoto,
  • problemy skórne.

Z nabiału można zrezygnować też z powodów natury etycznej – właśnie tak swoją decyzję tłumaczą weganie. Wskazują oni na przemysłowy chów bydła mlecznego, który powoduje u tych zwierząt cierpienie. Rezygnacja z nabiału ma wówczas wymiar sprzeciwu wobec praktyk producentów mleka.

Jak wyeliminować nabiał z diety?

Wykluczenie nabiału z diety w dzisiejszych czasach jest niezwykle łatwe. Wielu producentów dostarcza roślinne odpowiedniki mleka, które w dużym stopniu pokrywają zapotrzebowanie organizmu na wszelkiego rodzaju składniki odżywcze. Dieta eliminacyjna może być też wsparta suplementacją odpowiednich witamin i minerałów pochodzenia roślinnego.

Mleko odzwierzęce łatwo da się wymienić na roślinne. Najpopularniejsze są mleka sojowe, owsiane, migdałowe oraz orkiszowe i ryżowe. Większość z nich jest wzbogacona o wapń, witaminę D oraz witaminę B12. Brak wapnia w diecie bez nabiału może być problemem, dlatego warto zwracać uwagę na jego dodatek w wybieranych produktach. Mleko roślinne w sklepach jest dość drogie ze względu na niższy popyt, jednak można przygotowywać mleko roślinne samodzielnie, np. z wiórków kokosowych. Wystarczy namoczyć je przez noc, potem podgrzać do ok. 60°C i zmiksować blenderem. Całość należy przelać przez gazę i przechowywać w szklanej butelce w lodówce. Oprócz roślinnych mlek dostępne są również roślinne przetwory mleczne, np. sery.

No post found

Ze względu na bogactwo składników odżywczych dobrym wyborem jest tofu. Jest ono bogate w białko. Dostarcza też fitoestrogenów, które mogą hamować rozwój chorób nowotworowych i kardiologicznych. Tofu zawiera wapń i żelazo oraz witaminy z grupy B – to niedobory tych składników najczęściej występują u osób niwelujących spożycie nabiału. Tofu jest też dostępne w wielu formach: naturalnej, wędzonej czy wzbogaconej o przyprawy. Dzięki temu każdy może wybrać swój smak i dopasować go do ulubionych potraw – w tym np. bezmięsnych gulaszów, wegańskich kotletów czy warzywnych zup.

Dieta bez glutenu i laktozy

Diety bez glutenu, bez laktozy i te wykluczające zarówno jeden, jak i drugi składnik to odpowiedzi na potrzeby osób dotkniętych poważnymi problemami z tolerancją niektórych składników. Samo wykluczanie z diety glutenu czy laktozy nie zawsze jest konieczne u zdrowych osób. Co więcej – jeśli jest przeprowadzane bez kontroli dietetyka, może prowadzić do niedoborów żywieniowych.

Dieta bezglutenowa jest polecana osobom chorym na celiakię oraz z nietolerancją czy alergią na gluten. Najczęściej polega na eliminacji glutenu, który występuje w makaronach, kaszach czy pieczywie. Może to prowadzić do niedoboru błonnika, witamin z grupy B, żelaza oraz wapnia, dlatego odpowiednie zbilansowanie jest niezwykle ważne. Ważne jest jednak, że dieta wykluczająca nabiał doskonale może uzupełnić braki, które powstały po wyeliminowaniu glutenu.

Dieta bez laktozy przeznaczona jest dla osób, które borykają się z nietolerancją laktozy. Mogą one jednak wciąż jeść fermentowane przetwory mleczne, które zawierają znacznie mniejsze ilości laktozy lub nie zawierają jej wcale. Laktoza w diecie osób zdrowych ma zaś wpływ na regenerację nabłonka jelitowego, pomaga regulować wydzielanie hormonów i usprawnia pracę jelit. Jeśli ze względów chorobowych bądź etycznych jedzenie przetworów mlecznych nie jest możliwe, odpowiednią dietą będzie dieta zupełnie wykluczająca nabiał.

Zmiana diety na taką złożoną z produktów bez glutenu i nabiału jest polecana głównie osobom dotkniętym poważnymi nietolerancjami. Cieszy się jednak popularnością wśród wszystkich osób poszukujących sposobu na utratę zbędnych kilogramów, poprawę metabolizmu, obniżenie cholesterolu i zmianę nawyków żywieniowych. Dla takich właśnie osób przygotowaliśmy dietę bez glutenu i nabiału Suvibox. Dzięki niej można w łatwy sposób zminimalizować wpływ glutenu i nabiału na organizm, poprawić samopoczucie i stracić nadprogramowe kilogramy. Jadłospis przygotowuje doświadczony dietetyk, który dba o to, by zawartość lunchboxa zapewniała energię do działania na cały dzień i wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Dieta bez nabiału i glutenu ma jeszcze jedno, istotne zastosowanie. Jej pochodna, zwana dietą niskoantygenową, jest stosowana w leczeniu chorób o podłożu autoimmunologicznym. Polega na eliminacji nabiału oraz zbóż i roślin strączkowych jako źródeł glutenu.

Dieta bez nabiału – efekty

Dieta bez nabiału przeprowadzona w odpowiedzialny sposób może dać wymierne i pozytywne efekty.

  • Dieta pozbawiona nabiału u osób, które dotknięte są jego nietolerancją, pozwoli pozbyć się problemów trawiennych. Ustąpią wzdęcia, bóle brzucha, gazy i biegunki.
  • Hormony mleka krowiego mogą powodować problemy skórne. Wyeliminuj nabiał, a trądzik zniknie dzięki wyregulowaniu pracy gruczołów łojowych.
  • Nabiał, ze względu na niekorzystną dla sylwetki proporcję tłuszczu, cukru i białka oraz hormony spowalniające metabolizm, może powodować tycie. Jego odstawienie pozwoli stracić na wadze.

Podsumowanie

Dieta eliminująca nabiał z diety musi być przeprowadzona pod ścisłą kontrolą dietetyka, ponieważ wymaga odpowiedniego prowadzenia. Ma to na celu zniwelowanie niedoborów, które może spowodować, zwłaszcza w przypadku tych makroskładników, których ważnym źródłem jest właśnie nabiał. Niwelowanie nabiału w połączeniu z glutenem jest też istotne dla osób dotkniętych chorobami autoimmunologicznymi oraz cierpiących na złożone nietolerancje pokarmowe. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie posiłków w domu skorzystaj z najlepszego cateringu dietetycznego od Suvibox!

Oceń ten post:
5/5 - (1 vote)