Antyoksydanty w żywności – ranking przeciwutleniaczy
Jak powstrzymać efekty starzenia się skóry? W tym celu pomogą Ci antyoksydanty w żywności. Gdzie ich szukać? Poznaj nasz ranking przeciwutleniaczy. Włącz do swojego jadłospisu produkty, które pomogą Ci w walce z wolnymi rodnikami.
Do czego potrzebujemy antyoksydantów?
O antyoksydantach mówi się coraz częściej. Szukamy ich nie tylko w żywności, ale także w witaminach i kosmetykach. Są utożsamiane z młodym wyglądem i dobrym samopoczuciem. Czym są jednak w rzeczywistości?
Antyoksydanty to grupa związków chemicznych, których zadaniem jest powstrzymywanie działania wolnych rodników. Chronią one komórki poprzez wzmocnienie ich naturalnych mechanizmów obrony.
Może je podzielić na:
- endogenne – są wytwarzane przez organizm samodzielnie (np.: koenzym Q10, melatonina)
- egzogenne – muszą być dostarczone przez organizm z zewnątrz.
Gdzie można znaleźć antyoksydanty w żywności? Znajdują się one przede wszystkim w takich produktach jak warzywa czy owoce. W naszym rankingu przeciwutleniaczy uwzględniliśmy te związki chemiczne, które znajdziesz w produktach na co dzień. Nie brakuje ich również w naszych dietach pudełkowych takich jak np. diecie detox czy diecie FIT.
Czym są wolne rodniki?
Zanim jednak przejdziemy do poszczególnych przeciwutleniaczy, warto powiedzieć, czym są wolne rodniki. Najczęściej bowiem kojarzą się z procesami starzenia. Czy słusznie?
Wolne rodniki to atomy, które nie mają pary. Dążą one do tego, aby oddać nieparzysty elektron lub zabrać go z sąsiadującej komórki. Kiedy to się stanie, tkanki zostają uszkodzone. Dotyczy to zwłaszcza włókien kolagenu. Z tego powodu pojawiają się zmarszczki, a także inne oznaki starzenia się skóry.
To jednak nie wszystko. Wolne rodniki mogą zwiększać ryzyko zachorowania na poważne choroby. Cukrzyca, nowotwory, zaćma, miażdżyca – to tylko niektóre z przykładów. Dlatego tak ważna jest rola antyoksydantów, które je neutralizują i przeciwdziałają ich negatywnym skutkom.
Antyoksydanty w żywności – gdzie ich szukać?
Na szczęście nietrudno o źródła antyoksydantów. W żywności ich nie brakuje. W naszym rankingu przeciwutleniaczy znajdziesz wybrane warzywa, owoce oraz inne produkty. Ułatwią one Twojemu organizmowi walkę z wolnymi rodnikami.
Flawonoidy
Pierwszymi na liście są flawonoidy. Są to naturalne związki chemiczne o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Należą do nich: katechiny, izoflawony czy taniny.
Dlaczego uważa się, że mają największy potencjał antyoksydacyjny? Mają one silne działanie przeciwutleniające. Dosłownie zmiatają wolne rodniki i przeciwdziałają oksydacji.
Ponadto flawonoidy działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Zapobiegają miażdżycy, a także cukrzycy. Do tego badania potwierdzają ich udział w profilaktyce choroby Parkinsona i Alzheimera.
Gdzie je możesz znaleźć? Do źródeł flawonoidów należą produkty pochodzenia roślinnego takie jak:
- rośliny strączkowe;
- owoce i warzywa;
- orzechy;
- kawa;
- kakao;
- czerwone wino;
- herbata zielona i czarna;
- gorzka czekolada
- Beta-karoten
Kolejnym silnym przeciwutleniaczem jest beta-karoten. Możesz go także znaleźć pod nazwą prowitamina A. Należy on do grupy karotenoidów, czyli żółtych, pomarańczowych i czerwonych barwników w owocach.
Beta-karoten jest jednym z najlepszych antyoksydantów w żywieniu, które możesz włączyć do swojej diety jeszcze dzisiaj. Nie tylko hamuje rozwój wolnych rodników, ale także przeciwdziała nowotworom, zapobiega miażdżycy i zmniejsza poziom cholesterolu.
Oprócz działania przeciwutleniającego beta-karoten wyróżnia się właściwościami, które pozwalają utrzymać opaleniznę na dłużej. Jednocześnie jest on naturalnym filtrem przeciwsłonecznym i zwiększa wrażliwość skóry na szkodliwe promienie UV. Warto zatem sięgać po niego przez cały rok, a zwłaszcza latem.
Do źródeł beta-karotenu należą:
- marchewki;
- morele;
- brzoskwinie;
- wiśnie;
- dynie;
- arbuz;
- jarmuż;
- szpinak;
- kwas askorbinowy
Kwas askorbinowy, znany także jako witamina C, to tak naprawdę silny antyoksydant. Odgrywa on dużą rolę w dbaniu o zdrowie. Jego działanie to nie tylko walka z przeziębieniem. Odkryj kwas askorbinowy na nowo.
Witamina C niweluje działanie wolnych rodników. Ponadto bierze udział w produkcji kolagenu. Dzięki temu ma znaczący wpływ na kondycję skóry. Pozwala ona zachować młody wygląd na dłużej. Stąd tak często jest wykorzystywana w kosmetykach.
Do pozostałych właściwości witaminy C należy:
- ograniczanie ryzyka nowotworów;
- działanie przeciwalergiczne;
- wsparcie leczenia astmy;
- zwiększenie aktywności komórek układu odpornościowego;
- poprawienie gojenie się ran;
- rozszerzenie naczyń krwionośnych;
- obniżenie poziomu złego cholesterolu;
- zmniejszenie ryzyka miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.
Jak zapewne wiesz, witamina C jest dostępna w wielu produktach spożywczych. W jakich jest jej najwięcej? Do jej źródeł należą:
- cytrusy (cytryny, pomarańcze, grejpfruty);
- dzika róża;
- pomidory;
- papryka;
- porzeczka;
- truskawka;
- kiwi;
- guawa;
- brokuły;
- brukselka;
- Koenzym Q10
Najprawdopodobniej znasz koenzym Q10 w kosmetykach. Może Cię zatem dziwić jego pozycja w rankingu przeciwutleniaczy. Jednak jest to kolejny antyoksydant w żywności, który po prostu musisz znać. Czemu o nim wspominamy?
Po pierwsze dlatego, że koenzym Q10 ma silne działanie przeciwutleniające. Nie tylko zapobiega wolnym rodnikom, ale także ochrania błonę komórkową i przeciwdziała oznakom starzenia się.
Koenzym Q10 jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tkanek. Poprawia układ odporności, wspiera leczenie cukrzycy, zapobiega rozwojowi chorób serca i nowotworów.
Chociaż koenzym Q10 najczęściej kojarzy się z kosmetykami, znajdziesz go również żywności. Dotyczy to zwłaszcza:
- wołowiny;
- wieprzowiny;
- kurczaka;
- tłustych ryb (śledź, pstrąg, tuńczyk);
- oleju rzepakowego;
- oliwy z oliwy;
- nasion sezamu;
- orzechów.
Podsumowanie
Wolne rodniki odpowiadają nie tylko za procesy starzenia się skóry. Zwiększają także ryzyko wielu chorób. Dlatego tak ważna jest walka z nimi. Pomogą Ci w tym antyoksydanty w żywności. Mamy nadzieję, że nasz ranking pomoże Ci wzbogacić dietę o produkty bogate w przeciwutleniacze.